Kort division och problemlösning.

På Youtube finns det en hel del filmer om hur man kan räkna, till exempel kort division.
Vi har ju arbetat med detta så här kommer en film med MatteSvenne om du glömt hur man gör.

Vi följer även Nämnarens adventskalender som har ett problem varje dag för oss att försöka lösa. Här får vi verkligen slå våra kloka huvuden ihop men ju mer man tränar, desto fler strategier får man att lösa problem.

Här är de problem som varit. Vi har inte löst alla.

1 Tomten har tio paket. Han lägger blyertspennor i några paket, tuschpennor i några och i några lägger han både blyertspennor och tuschpennor. När tomtemor kommer in i tomteverkstan ser hon att det är blyertspennor i fem paket, tuschpennor i fyra och både blyerts- och tuschpennor i två. Hur många tomma paket fanns det?

2 Findus står i en kö. Framför honom står det 6 katter och bakom honom står det 9 katter. Hur många står i kön?

3 Nisse tycker om att blanda kaffe i sin choklad. Han fyller en mugg med choklad och dricker upp hälften. Sen fyller upp muggen med kaffe. Han rör om ordentligt. Sen dricker han upp hälften och fyller på med kaffe igen, och blandar väl. Så fortsätter han tills han har druckit sammanlagt tre muggar. Hur mycket av chokladen finns kvar då?

4 Pontus och Maja köper kakor. En sockerkaka kostar 4 kr, en tigerkaka 5 kr och en chokladkaka 6 kr. Pontus valde 3 kakor och fick betala 16  kr, Maja valde också 3 kakor fast på ett annat sätt. Hon fick också betala 16 kr. Hur många sockerkakor köpte de?

5 Tomten får ont i ryggen om han lyfter en säck som väger mer än 25 kg. I år ska han ge bort många tunga klappar. I ett hem ska de vara 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 17 och 18 kg tunga. Han får lov att lägga dem i flera säckar och bära en säck i taget, Hur många säckar behöver han om en tom säck väger ett kilo?

6 Olivers bror Lucas är 9 år. När Oliver blir 8 år blir Lucas 10. Hur gammal är Oliver nu?

7 Elias läste två tredjedelar av en bok och därefter ett kapitel till som var 12 sidor långt. Då hade han bara en fjärdedel av boken kvar att läsa. Hur många sidor hade boken?

8 På grund av isbildning på slädens underrede tvingas tomten nödlanda i ett 84 kvadratkilometer stort, triangulärt urskogsområde avgränsat av två slädstigar, en 15 km och en 13 km lång samt en 14 km lång frusen älv. Från landningsplatsen är det 5 km genom otrampad snö både till den ena och till den andra slädstigen. Hur långt är det från landningsplatsen till älven?

9 Summan av två naturliga tal är 91 och dess differens 15. Hur stor är produkten?

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i matematik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s